top of page
Search

Μικρο-εκφράσεις προσώπου & Γλώσσα σώματος: Το απαραίτητο εργαλείο κάθε coach και HR specialist.

Updated: Jan 1, 2021



Τα συναισθήματα είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του ανθρώπου.

Τα συναισθήματα έχουν διαφορετικές ερμηνείες και είναι ένας απαραίτητος οδηγός κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αν δεν μπορούσαμε να αισθανθούμε κάποιο συναίσθημα, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καμία κατεύθυνση στο τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Αυτό γίνεται γιατί τα θέλω και τα μη-θέλω μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας. Εάν ήταν να δρούμε σαν ορθολογικά μηχανήματα, πού θα βρισκόταν η ουσία της εμπειρίας μας; Στην πραγματικότητα, δεν θα υπήρχε ουσία και δεν θα υπήρχε καμία διασκέδαση. Τα συναισθήματα είναι σαν τις διαφορετικές γεύσεις σε ένα πιάτο- απαραίτητα συστατικά στα καθημερινά μας γεύματα. Χωρίς αυτές τις γεύσεις, δεν θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τα πιάτα, ούτε να είμαστε σίγουροι αν είναι υγιεινά ή δηλητηριώδη. Τα συναισθήματα δείχνουν πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι και αυτή είναι μια απαραίτητη πληροφορία για να γνωρίζουμε αν κάποιος θέλει να μας επιτεθεί ή να γίνει φίλος μας. Ακόμα και τα ζώα έχουν τα δικά τους σήματα για να δείχνουν τις προθέσεις τους και αυτός είναι ο λόγος που συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στους εχθρούς τους και στους έμπιστους συγγενείς τους ή σε αυτούς που είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν. Ξέρουν ακριβώς ποιος είναι φίλος ή εχθρός τους. Αυτό οφείλεται στις ενστικτώδεις συναισθηματικές αντιδράσεις. Τα συναισθήματα έχουν ακριβώς την ίδια προστατευτική δράση και στους ανθρώπους. Δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε μέσα στα κοινωνικά μας δίκτυα αν δεν είχαμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε τα συναισθήματά μας.

Η κατανόηση και η ανταπόκριση με συναισθήματα είναι πολύ σημαντική για όλες τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και χωρίς αυτή την κατανόηση είναι αδύνατο να έχουμε επιτυχία στην εργασία μας και την προσωπική μας ζωή. Χωρίς συναισθήματα δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από μηχανές. Τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής μας. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο που οι άνθρωποι δείχνουν διαφορετικά συναισθήματα και τι σημαίνουν για εκείνους. Ειδικά επειδή οτιδήποτε φαίνεται στο πρόσωπό μας έχει το πιο σημαντικό αντίκτυπο όλων. Ακόμα και νεογνά μπορούν να διαχωρίσουν διαφορετικές εκφράσεις προσώπου και αντιδρούν διαφορετικά σε αυτά, πχ. ανοίγοντας το στόμα τους, δείχνοντας τη γλώσσα τους και πιέζοντας τα χείλη τους. Επίσης, τα νεογνά αντιδρούν όταν τους δείξουν φωτογραφίες με διαφορετικά Micro Expressions και βαριούνται όταν τους δείχνουν το ίδιο πολλές φορές. Αντιδρούν στα ανθρώπινα πρόσωπα με διεσταλμένες κόρες και όχι σε άλλα αντικείμενα (Field, Woodson, Greenberg, Cohen 1982). Πρώτος ο Charles Darwin το 1872, ισχυρίσθηκε ότι οι εκφράσεις προσώπου είναι ίδιες στον άνθρωπο και τα ζώα για λόγους επικοινωνίας. Αν δείξουμε ένα ψεύτικο χαμόγελο σε έναν σκύλο, αντιδρά με επιθετικότητα και όχι με χαρούμενο κούνημα της ουράς του. Επομένως, ακόμα και ο σκύλος μπορεί να διαχωρίσει ένας αληθινό από ένα ψεύτικο χαμόγελο και όλοι μας έχουμε αυτή την ικανότητα σε υποσυνείδητο επίπεδο. Τώρα, αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ και γνωρίζετε λίγα πράγματα για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, ίσως να μην διαβάζετε και κάτι καινούριο. Όμως, αυτό που μας δείχνουν οι μικροεκφράσεις είναι το «πώς» της ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το ανθρώπινο πρόσωπο. Η ανάγνωση των μικρο-εκφράσεων είναι η πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική μέθοδος για να εξακριβώσει κάποιος την ψυχολογική κατάσταση του συνομιλητή.

Οι μικρο-εκφράσεις είναι ακούσιες συσπάσεις του προσώπου που συμβαίνουν στο 1/25 του δευτερολέπτου, οι οποίες προκύπτουν από τα συναισθήματα που νοιώθει κάποιος την εκάστοτε χρονική στιγμή. Είναι σύντομες και άκρως αποκαλυπτικές για την συναισθηματική κατάσταση του ομιλητή, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να επινοήσει μια μικρο-έκφραση. Εκπαιδευτείτε στις Μικρο-εκφράσεις προσώπου και στη Γλώσσα του σώματος! Ο σκοπός της εκπαίδευσης στα Micro Expressions είναι να κάνουμε συνειδητό αυτό που είναι μόνο ενστικτώδες και, με αυτό τον τρόπο, να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους. Η γνώση των Micro Expressions είναι πολύ σημαντική για όλους όσους εργάζονται χρησιμοποιώντας κοινωνικές δεξιότητες και αλληλεπιδράσεις πρόσωπο-με-πρόσωπο με άλλους ανθρώπους.


Οφέλη της αναγνώρισης των μικροεκφράσεων για τους coaches:


  • Αναγνωρίζετε με ακρίβεια τα συναισθήματα στο πρόσωπο του coachee σας

  • Καλύτερο Rapport- Γρήγορο & Εύκολο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο

  • Διευκολύνετε τον βαθύτερο μετασχηματισμό του coachee, όταν επικοινωνείτε πίσω αυτά που βλέπετε

  • Πετυχαίνετε πιο γρήγορα coaching αποτελέσματα

Οφέλη της αναγνώρισης των μικροεκφράσεων για τους HR professionals:

  • Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, 16-68% των υποψηφίων ψεύδονται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

  • Η ικανότητα αναγνώρισης των Micro Expressions και της γλώσσας σώματος βοηθά να ανιχνεύσετε την ασυνέπεια ανάμεσα σε λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία.

  • Σε συνδυασμό με τη μέθοδο Advanced Linguistics μπορείτε να εξάγετε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για το τέλειο ταίριασμα.

πηγή:

Νίκος Φραγκιάς

Founder & CEO, Dynamic Equilibrium System

Ο Νίκος Φραγκιάς είναι Interventionist, Master NLP Coach & Trainer NLP (ANLP & INLPTA), Systemic Psychology Counselor (συστημικός - οικογενειακός θεραπευτής) με μετεκπαίδευση σε Κλινική Ύπνωση & Ψυχοθεραπεία, καθώς και σε Provocative & Clean Language. Είναι Εθνικός Συντονιστής της INLPTA (International NLP Trainers Association) για Ελλάδα και Κύπρο και Διεθνής Πρεσβευτής του ALNP (Association for NLP). Ο Νίκος είναι ο μοναδικός Έλληνας ψυχοθεραπευτής Profiler, εξειδικευμένος στις Μικροεκφράσεις προσώπου και τη Γλώσσα Σώματος, πιστοποιημένος από το Paul Ekman Institute και την Ακαδημία Emotional Intelligence για Συναισθηματικές Δεξιότητες και Ικανότητες όπως και σε τεχνικές Αξιοπιστίας και Αληθοφάνειας (Lie detection). Είναι, επίσης, πιστοποιημένος Master Trainer από το Body Language Center, για εκπαιδευτικά προγράμματα στη Γλώσσα του Σώματος και Micro-expressions. Ακόμα, είναι ιδρυτής και CEO της εταιρείας Dynamic Equilibrium System καθώς και της μεθοδολογίας Dynamic Equilibrium SystemTM. Τα τελευταία 18 χρόνια είναι εισηγητής σε σεμινάρια εκπαίδευσης στελεχών, Soft Skills, Sales, EQ, NLP, Emotional Customer Service & Customer Experience, Telemarketing, Management Skills, Systemic Thinking. Τέλος, είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών.


ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ IPI, ντετεκτιβ Μαρούσι και ντετέκτιβ Γλυφάδα

345 views0 comments
bottom of page