top of page
Search

Άλλη μια εξιχνίαση σοβαρού εγκλήματος που βασίζεται σε υλικό καμερών ασφάλειας! – Η μεγάλη αντίφαση

Updated: Jan 1, 2021


Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I.  International Private Investigators 
Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I.  International Private Investigators 


Πότε επιτέλους θα δούμε σοβαρά και με πραγματικά επιχειρήματα το θέμα της εγκατάστασης των καμερών ασφαλείας, της χρησιμότητας που προσφέρουν στην εξιχνίαση εγκλημάτων, αλλά και της βέλτιστης διαχείρισης του βιντεοληπτικού υλικού που καταγράφουν ;

Επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία μιας επιτροπής με σκοπό την επικαιροποίηση των οδηγιών για την εγκατάσταση καμερών, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις των καιρών για την ασφάλεια και ταυτόχρονα να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη !

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας προχώρησαν στην προσαγωγή της φερόμενης ως δράστις της επίθεσης με βιτριόλι, έπειτα από την επεξεργασία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μαρτυρίες ατόμων, αλλά και από υλικό καμερών ασφαλείας όπου με τη διασταύρωση όλων αυτών στοιχείων οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η 35χρονή είναι η υπεύθυνη αυτής της αποτρόπαιας πράξης.

Γραφείο ιδιωτικών ερευνών IPI, ντετεκτιβ, με έδρα το Μαρούσι.

ιδρύθηκαν το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis.

Το βίντεο-ντοκουμέντο, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 πριν από λίγο – μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ – δείχνει καρέ – καρέ από κάμερα ασφαλείας τις εικόνες όπου εμφανίζεται η φερόμενη ως δράστις της επίθεσης, φορώντας περούκα και καμπαρντίνα, να προσεγγίζει το ταξί που είχε καλέσει για να απομακρυνθεί από την περιοχή, όπου βρίσκεται το γραφείο της 34χρονης Ιωάννας που δέχθηκε την επίθεση. Το σύστημα βίντεο-επιτήρησης έχει καταγράψει την ίδια γυναίκα στις 19 Μαΐου, την προηγούμενη ημέρα από την επίθεση στην ίδια περιοχή. Επίσης αξιοποιήθηκαν και άλλες κάμερες για να παρακολουθήσουν τη διαδρομή που έκανε.


Γίνεται σαφές για ακόμα μια φορά, ότι το υλικό από κάμερες ασφάλειας που συλλέχθηκε από τις Αστυνομικές αρχές, από παρακείμενα καταστήματα ή άλλους χώρους είναι πολύτιμο για την εξιχνίαση μιας ακόμα εγκληματικής ενέργειας.


Για μια ακόμα φορά το υλικό αυτό, το συλλέγουν οι αστυνομικές αρχές από κάμερες ασφάλειας που το πεδίο θέασης τους καλύπτει δημόσιους χώρους – κυρίως δρόμους, πεζοδρόμια και άλλους ανοιχτούς χώρους – και θεωρητικά σύμφωνα με τις κατά καιρούς οδηγίες της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν είναι σύννομα τοποθετημένες. 


Για ακόμα μια φορά αναδύεται αυτή η μεγάλη αντίφαση που σε ένα σύγχρονο κράτος θα έπρεπε να έχει λυθεί. Μια αντίφαση που η βάση της είναι καθαρά ιδεοληπτική και όχι βασισμένη σε διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα αφού κανένα απολύτως προσωπικό δεδομένο, δεν παραβιάζεται όταν όταν ένα ολόκληρο σύστημα επιτήρησης ή μια κάμερα ασφάλειας “βλέπει” σε δημόσιο χώρο και παράλληλα υπόκειται σε κάποιους κανόνες σχετικά τους χρόνους και τους τρόπους διαχείρισης και αποθήκευσης του υλικού που καταγράφει.


Φυσικά μιλάμε για το πεδίο θέασης σε δημόσιους χώρους και σε καμία περίπτωση για ιδιωτικούς χώρους ή εσωτερικά σε επαγγελματικό περιβάλλον όπου ισχύουν κανόνες κατά περίπτωση 


 ιδρύθηκαν το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis. ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ, Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών IPI


Πρόταση Δημιουργίας Επιτροπής για Επικαιροποίηση των Οδηγιών για τις Κάμερες 

Η πρόταση μας ως μέσο που εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθεί και αναλύει τις εξελίξεις στα θέματα ασφάλειας στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως είναι σαφής.


Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα αποτελείται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας – την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – τις εταιρίες εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας που εκπροσωπούνται θεσμικά από τον Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, από εκπροσώπους κατασκευαστών συστημάτων βίντεο-επιτήρησης αλλά και από ειδικούς μελετητές, όπου σε πνεύμα συνεργασίας και κυρίως συν-αντήληψης των πραγματικών αναγκών αλλά και της προστασίας της ιδιωτικότητας να επικαιροποιήσουν τις οδηγίες σχετικά με την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα επίπεδα.


Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία και πρέπει να συζητηθεί με βάση όλες τις διεθνείς οδηγίες αλλά και τις πραγματικές ανάγκες, δεν είναι αν το πεδίο θέασης βλέπει το δρόμο σε μια πόλη ή έναν ανοιχτό χώρο, αλλά ο τρόπος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ του υλικού που καταγράφουν οι κάμερες. Δηλαδή να τηρούνται αυστηρά χρονικά όρια διατήρησης του υλικού, να αποθηκεύονται με μεγάλη ασφάλεια και να έχουν αυστηρούς κανόνες περιορισμένης πρόσβασης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του GDPR


Σημαντικό είναι επίσης – και αυτό αφορά τους εγκαταστάτες αλλά και τους προμηθευτές των συστημάτων ασφάλειας – να επιλέγουν και να τοποθετούν εξοπλισμό με υψηλή ποιότητα, έπειτα από μια λεπτομερή μελέτη του χώρου, έτσι ώστε όταν προκύψει η ανάγκη τα εργαστήρια ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας να μπορούν να αναλύσουν το υλικό και να εξάγουν σωστά συμπεράσματα. Θα πρέπει να μπούνε τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα ως προϋποθέσεις για τα έργα, που θα διασφαλίζουν την απόδοση και αποτελεσματικότητα του σκοπού εγκατάστασης του συστήματος και παράλληλα θα λειτουργούν σύμφωνα με νέους κανόνες.


Ας αναλογιστούμε όλοι τη σοβαρότητα που έχουν τα θέματα ασφάλειας και επιτέλους να απεγκλωβιστούμε από λογικές που δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα, που εμποδίζουν την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και φυσικά δεν εξυπηρετούν τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας που σαφώς υποστηρίζουμε.


Άρθρο – Γνώμη του Βλάση Αμανατίδη

Αρχισυντάκτη στο Security Manager


ιδρύθηκαν το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής




107 views0 comments

Comments


bottom of page